BMW X1 xDrive20i F48 LCI во BMW Individual Storm Baymetallic, возење во зимски пејзаж

THE X1

BMW X1: МОТОРИ И ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ

Откријте ги моќните бензински, дизел и хибрид мотори како и димензиите и другите технички податоци за BMW X1.

Дознајте повеќе
THE X1BMW X1: МОТОРИ И ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ

BMW X1: ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ.

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1.480 [1.510]
Максимална дозволена тежина во кг. 2.000 [2.025]
Дозволен товар во кг. 595 [590]
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 995/1.035 [1.020/1.035]
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505 [505]
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1.550 [1.550]
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 740 [750]
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 1.700 [1.700]
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 1.700 [1.700]

Мотор

Цилиндри/вентили 3/4
Капацитет во кубни см. 1.499
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 94,6/82,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 100 (136)/4.500-6.500
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 220/1.500-4.100
Компресија : 1 11,0

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 205 [203]
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 9,7 [9,7]

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 7,2-6,1
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 163-139
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1655
Максимална дозволена тежина во кг. 2155
Дозволен товар во кг. 575
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.090/1.100
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1550
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 2000
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 2000

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1.998
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 94,6/82,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 131 (178)/5.000-5.500
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 280/1.350-4.200
Компресија : 1 11,0

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 223
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 7.3

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 7,7-6,9
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 175-158
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 61

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1570
Максимална дозволена тежина во кг. 2065
Дозволен товар во кг. 570
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.050/1.050
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1550
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 1800
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 1800

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1.998
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 94,6/82,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 131 (178)/5.000-5.500
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 280/1.350-4.200
Компресија : 1 11,0

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 226
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 7.6

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 7,3-6,5
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 165-147
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1.555 [1.575]
Максимална дозволена тежина во кг. 2.040 [2.040]
Дозволен товар во кг. 560 [540]
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.035/1.070 [1.065/1.070]
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505 [505]
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1.550 [1.550]
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750 [750]
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 1.700 [1.700]
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 1.700 [1.700]

Мотор

Цилиндри/вентили 3/4
Капацитет во кубни см. 1.496
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 90,0/84,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 85 (116)/4.000
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 270/1.750-2.250
Компресија : 1 16,5

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 190 [190]
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 11,5 [11,5]

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 5,7-5,1
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 150-132
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1.585 [1.615]
Максимална дозволена тежина во кг. 2.090 [2.125]
Дозволен товар во кг. 580 [585]
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.055/1.070 [1.095/1.070]
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505 [505]
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1.550 [1.550]
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750 [750]
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 1.800 [1.800]
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 1.800 [1.800]

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1.995
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 90,0/84,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 100-110 (136-150)/4.000
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 350/1.750-2.500
Компресија : 1 16,5

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 200-205 [200-205]
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 10,0-9,3 [10,1-9,4]

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 5,8-4,9
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 151-128
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1685
Максимална дозволена тежина во кг. 2190
Дозволен товар во кг. 580
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.115/1.110
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1550
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 1.800
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 1.800

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1.995
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 90,0/84,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 100-110 (136-150)/4.000
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 350/1.750-2.500
Компресија : 1 16,5

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 197-204
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 10,2-9,4

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 6,1-5,4
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 159-142
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1630
Максимална дозволена тежина во кг. 2130
Дозволен товар во кг. 575
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.095/1.080
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1550
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 1.800
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 1.800

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1.995
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 90,0/84,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 140 (190)/4.000
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 400/1.750-2.500
Компресија : 1 16,5

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 222
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 7.9

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 5,8-5,2
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 152-136
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1695
Максимална дозволена тежина во кг. 2200
Дозволен товар во кг. 580
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.115/1.120
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1550
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 2000
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 2000

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1.995
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 90,0/84,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 120-140 (163-190)/4.000
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 400/1.750-2.500
Компресија : 1 16,5

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 211-219
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 8,7-7,8

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 6,3-5,4
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 164-142
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1695
Максимална дозволена тежина во кг. 2180
Дозволен товар во кг. 560
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.125/1.095
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 505
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1550
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 2000
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 2000

Мотор

Цилиндри/вентили 4/4
Капацитет во кубни см. 1995
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 90,0/84,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 170 (231)/4.400
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 450/1.500-3.000
Компресија : 1 16.5

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 235
Максимална брзина електрично во км/ч -
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 6.6

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 6,3-5,7
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 166-149
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км -
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 51

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км -
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h -
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h -

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min -
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min -

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) -
Комбиниран вртежен момент во Nm -

Тежина

Тежина на празно возило во кг. (ЕУ) 1820
Максимална дозволена тежина во кг. 2330
Дозволен товар во кг. 585
Дозволен товар по оска, предна/задна во кг. 1.110/1.270
Капацитет на багажник мин. (исправени седишта, спуштен капак) во лит. 450
Капацитет на багажник макс. (спуштени седишта или подигнат капак) во лит. 1470
Тежина на приколка (без сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 8% (со сопирачки) во кг. 750
Тежина на приколка за наклон 12% (со сопирачки) во кг. 750

Мотор

Цилиндри/вентили 3/4
Капацитет во кубни см. 1499
Однос чекор/дијаметар на клипот во мм 94,6/82,0
Моќност на моторот во kW (кс) при 1/мин 92 (125)/5.000-5.500
Вртежен момент на моторот (Nm) при 1/мин 220/1.500-3.800
Компресија : 1 11,0

Перформанси

Максимална брзина во км/ч 193
Максимална брзина електрично во км/ч 135
Забрзување 0–100 км/ч во сек. 6.9

Потрошувачка на гориво

Комбинирано во лит/100 км 2,1-1,7
Емисија на CO2, комбинирана, во гр./км. 47-39
Потрошувачка на ел. енергија, комбинирано во kWh/100км 15,7-15,0
Капацитет на резервоар, приближно во лит. 36

Тркала

Димензија на пневматици, напред 225/55 R17 97 W
Димензија на пневматици, позади 225/55 R17 97 W
Димензија на тркала и материјал, напред 7,5 J x 17 инчи, лесна легура
Димензија на тркала и материјал, позади 7,5 J x 17 инчи, лесна легура

Автономија и полнење

Електрична автономија во км 47-52
Капацитет за раст на литиум-јонската батерија во kWh 10
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (80 %) h 2.4
Време на полнење со 3,7 kW/16 A, BMW и Wallbox (100 %) h 3,2

Електричен мотор

Моќност на електричен мотор во kW (кс) при 1/min 70 (95)/4.500
Вртежен момент на ел. мотор во (Nm) при 1/min 165/100-3.000

Комбинирана моќ на системот

Комбинирана моќ во kW (кс) 162 (220)
Комбиниран вртежен момент во Nm 385
BMW тркала и пневматици со EU ознаки за пневматиците одблизу

BMW ТРКАЛА И ПНЕВМАТИЦИ.

Пневматиците на вашето возило ги изложуваме на строги испитување и до 50 различни за критериуми за квалитет – значително повеќе и од единствените пропишани прописи за означување на пневматици кои важат за цела Европа. Тука можете да ги пронајдете сите информации за својствата на пневматиците кои се користат кај BMW возилата.

Потрошувачка на гориво и емисија на CO2.

 • BMW X1 xDrive20i:
  Потрошувачка на гориво л/100 км (комбинирано): 7,7–6,9
  Емисија на CO2 во г/км (комбинирано): 175–158

  BMW X1 xDrive25e**:
  Потрошувачка на гориво л/100 км (комбинирано): 2,1-1,7
  Емисија на CO2 во г/км (комбинирано): 47-39
  Потрошувачка на ел. енергија во kWh/100 км (комбинирано): 15,7-15,0

  Официјалните податоци за потрошувачката на гориво, емисијата на CO2 и потрошувачката на електрична енергија се одредени со прописите за мерење и во согласност со регулативата (EU) 715/2007 која се применува при хомологација на возилото. WLTP бројките (според тестот за Светска хомологација на лесни возила) ги земаат во предвид секоја дополнителна опрема. За ново одобрените возила од 01.01.2021, официјалните спецификации се достапни само согласно WLTP. Дополнителни информации за NEDC и WLTP методите на мерење можете да побарате на www.bmw.de/wltp

  ** На температури под 0 степени Ц, чисто електричен режим на возење на овој plug-in хибрид нема да биде достапен се додека батеријата не се загрее до работна состојба откако возилото не помине неколку километри.