BMW X5 G05 LCI

НОВИОТ X5

BMW X5: МОТОРИ И ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ.

НОВИОТ X5BMW X5: МОТОРИ И ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ.

Клучните факти и вредности за новиот BMW X5 на дланка:

  • Мотор, потрошувачка и CO2 емисии
  • Податоци за перформанси како зафатнина на мотор, kW/кс, Nm и забрзување
  • Тежина, димензии, големини на тркала и пневматици
Дознајте повеќе

BMW X5: ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ.

Изберете модел

Вкупна погонска единица [1][2]

Тип погонска единица Бензин
Моќност во kW (кс) 280 (381)
Вртежи во Nm 540
Пренос 8-степен, автоматски
Погонски склоп Погон на сите тркала

TwinPower Turbo мотор со внатрешно согорување [1]

Цилиндри 6
Зафатнина во cm3 2998
Номинална моќност во kW (кс) 1/мин 280 (381)/5200-6250
Номинален број вртежи во Nm/1/мин 520/1850-5000

Електричен мотор [2][3]

(Номинална) моќност/30 минути моќност во kW (кс) 9 (12)/9 (12)
(Номинален) број вртежи во Nm 200

Перформанси

Забрзување од 0-100 км/час во сек 5,4
Најголема брзина во км/час 250
Најголема брзина на електричен мотор во км/час -

Економичност на гориво/CO2 емисии [1] [4]

Потрошувачка на гориво, комбинирано WLTP во л/100 км [5] 9,9-8,5
CO2 емисии, комбинирано WLTP во г/км [5] 224-193
Потрошувачка на енергија, комбинирано WLTP во л/100 км [5] -
Електричен опсег WLTP во км [6] -

Високоволтажна/48 волтна батерија, полнење [7]

Капацитет на батерија во kWч -
Максимална моќност на полнење AC/DC во kW -
Време на полнење DC 10–80% во мин -
Време на полнење AC 0–100% во ч -

Димензии/тежина

Должина/широчина/висина во мм 4935/2004/1765
Меѓуоскино растојание во мм 2975
Тежина без оптоварување во кг [8] 2240
Капацитет на багажник во л 650-1870
Капацитет на гориво во л 83
Опционално испорачан со поддршка за товар на приколка, прикочен, до 12% влечна кука во кг 3500/140

Вкупна погонска единица [1][2]

Тип погонска единица Бензин
Моќност во kW (кс) 390 (530)
Вртежи во Nm 750
Пренос 8-степен, автоматски
Погонски склоп Погон на сите тркала

TwinPower Turbo мотор со внатрешно согорување [1]

Цилиндри 8
Зафатнина во cm3 4395
Номинална моќност во kW (кс) 1/мин 390 (530)/5500-6000
Номинален број вртежи во Nm/1/мин 750/1800-4600

Електричен мотор [2][3]

(Номинална) моќност/30 минути моќност во kW (кс) 9 (12)/9 (12)
(Номинален) број вртежи во Nm 200

Перформанси

Забрзување од 0-100 км/час во сек 4,3
Најголема брзина во км/час 250
Најголема брзина на електричен мотор во км/час -

Економичност на гориво/CO2 емисии [1] [4]

Потрошувачка на гориво, комбинирано WLTP во л/100 км [5] 12,5-11,5
CO2 емисии, комбинирано WLTP во г/км [5] 283-261
Потрошувачка на енергија, комбинирано WLTP во л/100 км [5] -
Електричен опсег WLTP во км [6] -

Високоволтажна/48 волтна батерија, полнење [7]

Капацитет на батерија во kWч -
Максимална моќност на полнење AC/DC во kW -
Време на полнење DC 10–80% во мин -
Време на полнење AC 0–100% во ч -

Димензии/тежина

Должина/широчина/висина во мм 4935/2004/1765
Меѓуоскино растојание во мм 2975
Тежина без оптоварување во кг [8] 2420
Капацитет на багажник во л 650-1870
Капацитет на гориво во л 83
Опционално испорачан со поддршка за товар на приколка, прикочен, до 12% влечна кука во кг 3500/140

Вкупна погонска единица [1][2]

Тип погонска единица Дизел
Моќност во kW (кс) 219 (298)
Вртежи во Nm 670
Пренос 8-степен, автоматски
Погонски склоп Погон на сите тркала

TwinPower Turbo мотор со внатрешно согорување [1]

Цилиндри 6
Зафатнина во cm3 2993
Номинална моќност во kW (кс) 1/мин 210 (286)/4000
Номинален број вртежи во Nm/1/мин 650/1500-2500

Електричен мотор [2][3]

(Номинална) моќност/30 минути моќност во kW (кс) 9 (12)/9 (12)
(Номинален) број вртежи во Nm 200

Перформанси

Забрзување од 0-100 км/час во сек 6,1
Најголема брзина во км/час 233
Најголема брзина на електричен мотор во км/час -

Економичност на гориво/CO2 емисии [1] [4]

Потрошувачка на гориво, комбинирано WLTP во л/100 км [5] 8,2-7,1
CO2 емисии, комбинирано WLTP во г/км [5] 215-186
Потрошувачка на енергија, комбинирано WLTP во л/100 км [5] -
Електричен опсег WLTP во км [6] -

Високоволтажна/48 волтна батерија, полнење [7]

Капацитет на батерија во kWч -
Максимална моќност на полнење AC/DC во kW -
Време на полнење DC 10–80% во мин -
Време на полнење AC 0–100% во ч -

Димензии/тежина

Должина/широчина/висина во мм 4935/2004/1765
Меѓуоскино растојание во мм 2975
Тежина без оптоварување во кг [8] 2295
Капацитет на багажник во л 650-1870
Капацитет на гориво во л 80
Опционално испорачан со поддршка за товар на приколка, прикочен, до 12% влечна кука во кг 3500/140

Вкупна погонска единица [1][2]

Тип погонска единица Бензин-plug-in hybrid
Моќност во kW (кс) 360 (489) [9]
Вртежи во Nm 700 [9]
Пренос 8-степен, автоматски
Погонски склоп Погон на сите тркала

TwinPower Turbo мотор со внатрешно согорување [1]

Цилиндри 6
Зафатнина во cm3 2998
Номинална моќност во kW (кс) 1/мин 230 (313)/5000-6500
Номинален број вртежи во Nm/1/мин 450/1750-4700

Електричен мотор [2][3]

(Номинална) моќност/30 минути моќност во kW (кс) 145 (197)/57 (77)
(Номинален) број вртежи во Nm 280

Перформанси

Забрзување од 0-100 км/час во сек 4,8
Најголема брзина во км/час 250
Најголема брзина на електричен мотор во км/час 140

Економичност на гориво/CO2 емисии [1] [4]

Потрошувачка на гориво, комбинирано WLTP во л/100 км [5] 1,1-0,8
CO2 емисии, комбинирано WLTP во г/км [5] 26-18
Потрошувачка на енергија, комбинирано WLTP во л/100 км [5] 27,0-22,9
Електричен опсег WLTP во км [6] 94-110

Високоволтажна/48 волтна батерија, полнење [7]

Капацитет на батерија во kWч 25,7
Максимална моќност на полнење AC/DC во kW 7,4/-
Време на полнење DC 10–80% во мин -
Време на полнење AC 0–100% во ч 4,5

Димензии/тежина

Должина/широчина/висина во мм 4935/2004/1755
Меѓуоскино растојание во мм 2975
Тежина без оптоварување во кг [8] 2495
Капацитет на багажник во л 500-1720
Капацитет на гориво во л 69
Опционално испорачан со поддршка за товар на приколка, прикочен, до 12% влечна кука во кг 2700/140
BMW тркала и пневматици ЕУ ознака на пневматик одблизу

BMW ТРКАЛА И ПНЕВМАТИЦИ.

Ги подложуваме пневматиците за нашите возила на строги тестови со дури до 50 различни критериуми за квалитет – значително повеќе отколку што е пропишано со еднообразната регулатива за ознаки на пневматици што се применува во Европа. Овде ќе ги најдете сите информации за особините на пневматиците што се употребуваат во BMW.

Потрошувачка на гориво и CO2 емисии.

BMW X5 xDrive40i:
Потрошувачка на гориво, комбинирано WLTP во л/100 км: 9,9-8,5
CO2 емисии, комбинирано WLTP во г/км: 224-193

Официјалните вредности за потрошувачка на гориво, CO2 емисии, потрошувачка на електрична енергија и електричен опсег се определени во согласност со пропишаната постапка на мерење и се во согласност со Регулативата (EU) 715/2007 во нејзината изменета форма. WLTP вредностите ја земаат предвид секоја опционална опрема кога станува збор за опсег. За возилата од нов тип одобрен по 01.01.2021 година, постојат официјални спецификации само според WLTP. Дополнителни информации за методите на мерење според NEDC и WLTP може да се најдат на www.bmw.de/wltp.

На температури под 0 степени Целзиусови, потполно електричниот режим на возење на овој plug-in hybrid нема да биде достапен додека батеријата не се загрее до оперативна состојба откако возилото ќе помине неколку километри.

Дознајте повеќе

[1] Податоците за потрошувачка се однесуваат на возила што користат RON 98 гориво. Податоците за потрошувачка на гориво се однесуваат на возила што користат референтни горива во согласност со Регулативата 715/2007 на ЕУ. Може да се користи и безоловно гориво RON 91 и повисоко со максимална содржина на етанол од 10% (Е10). BMW препорачува RON 95 гориво. За автомобили со високи перформанси, BMW препорачува RON 98 гориво. 

 

[2] За plug-in hybrid: електричниот погон зависи од степенот на наполнетост на батеријата.

 

[3] За plug-in hybrid: на температури под точка на мрзнење, потполно електричниот режим на возење ќе стане достапен дури по неколку километри возење, откако батеријата ќе се загрее до оперативна состојба. 

 

[4] "Официјалните вредности за потрошувачка на гориво, CO2 емисии, потрошувачка на електрична енергија и електричен опсег се определени во согласност со пропишаната постапка на мерење и се во согласност со Регулативата (EC) 715/2007 во нејзината изменета форма. Кога станува збор за опсег, WLTP вредностите ја земаат предвид секоја опционална опрема (достапна на германскиот пазар во овој случај). За возилата од нов тип одобрен по 1 јануари 2021 година, постојат официјални спецификации само според WLTP. Дополнително, вредностите за NEDC се бришат од потврдите за сообразност од 1 јануари 2023 година според Регулативата 2022/195 на ЕК. Дополнителни информации за методите на мерење според NEDC и WLTP може да се најдат на www.bmw.de/wltp.

Повеќе информации за официјалната потрошувачка на гориво и официјалните специфични СО2 емисии за новите патнички возила може да се најдат во „Прирачникот за потрошувачка на гориво, СО2 емисии и потрошувачка на електрична енергија кај нови патнички возила“, кој е достапен бесплатно на сите продажни места, кај Deutsche Automobil Treuhand GmbH  (DAT), Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern-Scharnhausen, Германија и на https://www.dat.de/co2.  "

 

[5] За pluig-in hybrid: пондерирана, комбинирана (ЕC AC полнење пондерирано) 

 

[6] Опсегот зависи од различни фактори, а особено: индивидуалниот стил на возење, карактеристиките на патот, надворешната температура, затоплувањето/климатизацијата, претходната подготовка.

 

[7] Перформансите на полнење зависат од состојбата на наполнетост, амбиенталната температура, индивидуалниот профил на возење и употребата на помошни потрошувачи. Прикажаните опсези се засновани врз најдобриот случај според WLTP. Времето на полнење се однесува на амбиентална температура од 23 степени Целзиусови по претходно возење и може да се разликува во зависност од корисничкото однесување.

 

[8]EC тежината без оптоварување се однесува на возило со стандардна опрема и не вклучува дополнителни додатоци. Тежината без оптоварување вклучува 90% наполнет резервоар и тежина на возачот од 75 кг. Опционалната опрема може да влијае врз тежината на возилото, носивоста и максималната брзина ако избраната опрема влијае врз аеродинамичноста на возилото.

[9] Составено од погон со мотор со внатрешно согорување (определена номинална вредност) и електричен погон (до определена номинална вредност). Електричен погон зависи од степенот на наполнетост на батеријата.

Дознајте повеќе