BMW eDrive.

ИНТЕЛИГЕНТЕН. ДИНАМИЧЕН. ЕЛЕКТРИЧЕН.

BMW eDrive.

BMW iPerformance

Концептот на електричниот погон на BMW eDrive овозможува максимално задоволство во возењето – и тоа го прави речиси бесшумно и без емисии. Основниот погон на BMW eDrive се состои од три дела: електричен мотор, литиум-јонски алумулатор со врвни перформанси и интелигиентно управување со енергијата.

ИНТЕЛИГЕНТЕН. ДИНАМИЧЕН. ЕЛЕКТРИЧЕН.BMW eDrive.

Концептот на електричниот погон на BMW eDrive овозможува максимално задоволство во возењето – и тоа го прави речиси бесшумно и без емисии. Основниот погон на BMW eDrive се состои од три дела: електричен мотор, литиум-јонски алумулатор со врвни перформанси и интелигиентно управување со енергијата.

Дознајте повеќе
Forward-looking mobility
Forward-looking mobility

МОБИЛНОСТ НА ИДНИНАТА СО BMW eDRIVE.

Концептот на BMW eDrive погонот се одликува со импресивна динамика. Со комбинацијата на електричен мотор, литиум-јонскиот акумулатор и интелигентното управување со енергија тој овозможува агилни карактеристики на возење и забрзување кое го одзема здивот. А, во целосно електричен режим на работа, тој не испушта никакви емисии.

 • Електричен мотор

  Електричниот мотор е иновативен производ на BMW групацијата и интегрален дел на сите BMW модели на електричен погон. Со целосно наполнет акумулатор, тој обезбедува на BMW Серија 7 iPerformance максимален опсег од 48 километри во целосно електричен режим на работа. Ова значи дека поголемите растојанија секој ден може да ги покриете без испуштање емисии. Во зависност од потребите, електричниот мотор може да се искористи за поголеми забрзувања, на пример при претекнување.

 • Литиум-јонски акумулатор со високи перформанси

  Сите возила опремени со BMW eDrive технологија ја добиваат енергијата за електричниот погон од технолошки напредниот уред за складирање енергија. Ладењето на литиум-јонските акумулатори со врвни перформанси се спроведува преку системот за ладење кој постојано го одржува акумулаторот на оптимална работна температура, и на тој начин се зголемува снагата и се продолжува рокот на употреба на акумулаторот. Полнењето може да се извршува секаде каде што имате пристап до електрична мрежа. Дури и вообичаениот 230-волтен домашен приклучок е доволен за полнење.

 • Интелигентно управување со енергија

  Најголема ефикасност и секогаш достапни перформанси – тоа е основната задача на интелигентното управување со енергија. Интелигентното управување со енергија дополнително управува со функциите на BMW EfficientDynamics кои се посебно осмислени за погони со синхрон електричен мотор.
  Интелигентното управување со енергија ја подобрува ефикасноста на електричниот погон и акумулаторот со високи перформанси со стратегија на работа која го предвидува начинот на употреба. Системот за навигациски податоци се користи за однапред да се пресмета најдоброто време за вклучување на електричниот мотор или полнење на акумулаторот, во зависност од најсоодветната рута и условите на патот. Со ова се заштедува десет проценти енергија што овозможува и поминување поголемо растојание со целосно електричен погон.
  Обновување на енергијата на сопирање овозможува складирање на кинетичката енергија која се ослободува при сопирање или намалување на брзината во литиум-јонксиот акумулатор. Таа енергија секогаш е на располагање за подобрување на целокупните перформанси.

  Во ECO PRO режимот на работа, со само едно притискање на копче сите системи на возилото се префрлаат во режим кој овозможува заштеда и интелигентна употреба на резервите на енергија. За да се постигне ова, интелигентното управување со енергија го намалува интензитетот на работа на системот за удобност според потребите на возачот. Покрај тоа, возачот добива препораки на Контролниот дисплеј за особено ефикасно возење за да помогне при зголемување на максималниот опсег.

BMW X5 with eDrive

BMW X5 WITH eDRIVE.

The BMW X5 40e is the first Sports Activity Vehicle (SAV) from BMW to combine the intelligent BMW xDrive all-wheel drive with an innovative BMW plug-in hybrid system. In this combination, the vehicle not only stands for brand-typical sportiness and luxury, but also for efficiency and environmental friendliness.

 

Combined fuel consumption in l/100 km: 3.4-3.3
Combined CO2 emissions in g/km: 78-77
Combined electricity consumption in kWh/100 km: 15.4-15.3

Дознајте повеќе

BMW X5 WITH eDRIVE.

BMW i – A VISION BECOMES REALITY.

BMW i8

BMW i8. The sports car of the future.

The BMW i8 is ready to revolutionise its vehicle class. As the first sports car with the consumption and emission values of a compact car. Combined fuel consumption in l/100 km: 2.1 Combined CO2 emissions in g/km: 49 Combined electricity consumption in kWh/100 km: 11.9
Дознајте повеќе
BMW i3

BMW i3. Electric and electrifying.

The BMW i3 is redefining sustainable mobility: With its fully electric drive, it not only boasts an inspiring lack of emissions, but also an especially agile and pleasant driving experience. Combined CO2 emissions in g/km: 0 Combined electricity consumption in kWh/100 km: 12.9
Дознајте повеќе

ПОЛНЕЊЕ.

Од едноставно полнење во домашни услови и на станиците за полнење што се дел од ChargeNow мрежата до Услуги за помош, BMW концептот на полнење го прави електричното возење практично искуство и апсолутно задоволство во секојдневниот живот.

 • Полнење дома

  возила се одликуваат со многу предности во однос на нивните конкуренти со конвенционален погон, а една од нив е ,,полн резервоар” секое утро. Причината се состои во тоа што со помош на стандардниот кабел за полнење, тие може лесно и практично да се полнат дома. Процесот е побрз и попрактичен со BMW i ,,Wallbox”: Оваа станица за полнење која може да ја поставите на ѕидот во вашиот дом ќе ја зголеми снагата на полнење и на тој начин го намалува времето на полнење, а совршено го надополнува дизајнот на BMW возилата.

 • Charging on the go with ChargeNow

  ChargeNow offers access to the public charging stations of BMW i Partners. To enable the easy and optimum use of different offers and technologies, BMW i has included a large number of providers in the ChargeNow network. The ChargeNow card permits access and use. At the end of the month, you receive a statement with a clear overview of all your charging operations using the ChargeNow card. Thanks to BMW i ConnectedDrive, all available charging stations are displayed by the BMW i ConnectedDrive services for navigation.

 • Charging status

  With the apps “BMW i Remote” and “My BMW Remote for plug-in-hybrids”, you can conveniently monitor the charging operation in real time via your smartphone. In addition, the electric driving range and battery charging status of your BMW can be also be viewed at any time via the Remote App. Remote control can be used to schedule charging operations via the weekly timer and to activate the climate control in preparation for a journey.

BMW ACTIVE HYBRID.

Through its technologies from BMW EfficientDynamics, BMW is repeatedly setting new standards in terms of dynamics and efficiency. The BMW ActiveHybrid models are outstanding examples of how intelligent energy management guarantees perfect interplay between combustion engine and electric motor. The power units are supported by a lithium-ion high-performance battery. The interplay between the components is coordinated by an intelligent hybrid system. The result is full hybrids offering maximum efficiency at a peak level of dynamics.

Fuel consumption and CO2 emissions.

The figures for fuel consumption and CO2 emissions depend on the wheel and tyre sizes selected.


Figures refer to the basic model with transmission as per the basic equipment.
Further information on the official fuel consumption and on the official specific CO2 emissions of new automobiles can be found in the guidelines on fuel consumption and CO2 emissions of new automobiles which are available free of charge at all retail outlets and from DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Germany.

Дознајте повеќе